De beste planten voor mijn zwemvijver

Het grote voordeel van een zwemvijver is de mooie natuurlijke integratie in je tuin en dat je er heel wat 'in het oog springende planten' in kan verwerken. Maar let op, vijverplanten schaf je niet enkel aan om je zwemvijver mooier te maken, ze hebben in eerste instantie een belangrijke zuiverende functie. Doordat ze met hun wortels in het water staan, zeven ze grof vuil en daarnaast bevatten ze nuttige bacteriën die microscopische vuildeeltjes afbreken.

Het is daarom essentieel om de juiste planten te kiezen, zodat het water in jouw zwemvijver zo zuiver mogelijk blijft. Sommige planten gaan ook sneller woekeren dan anderen, of hebben te sterk groeiende wortels (bijvoorbeeld de grote Lisdodde), waardoor ze de folie van de filterzone beschadigen, let daarvoor zeker op.

Grasachtige planten zoals de Kalmoes, Gele lis en de wateriris zijn gemakkelijke planten die je vijverwater efficiënt filteren. Standaard leveren en plaatsen wij een mengeling van Acorus Calamus (Kalmoes), Myositis Palustris (Moerasvergeet-mij-nietje), Pottentilla Palustris (Wateraardbei) en Iris Pseudacorus (Gele lis).