Mijn zwemvijver zomerklaar maken

In de lente ontwaakt je vijver uit zijn winterslaap. De dieren in de vijver worden opnieuw actief en waterplanten krijgen scheutjes. Een zwemvijver is een natuurlijk ecosysteem, dat heel wat onderhoudstaken zelf opneemt. Je zwemvijver controleren en op regelmatige tijdstippen eigenhandig onderhouden blijft wel even belangrijk. Zeker bij de wisseling van de seizoenen. Doe je het onderhoud in het voorjaar goed, dan ben je zeker dat je vijver er de hele zomer mooi en fris uitziet.

In het voorjaar loopt je vijver het grootste risico op de ontwikkeling van algen. Na de winter is het vijverwater vaak zachter dan normaal, waardoor waterplanten minder geneigd zijn om te groeien. Het is op dat moment zeer belangrijk dat je de groei van je zuurstofplanten stimuleert. Zij halen namelijk zo veel mogelijk voeding uit het water. Zo vermijd je algen en blijft het water zuiver. Wanneer de waterhardheid op punt staat, gaan je vijverplanten sneller groeien.

Door planten in het voorjaar te snoeien en afgeknipte scheutjes opnieuw uit te zetten, zorg je ervoor dat de vijverplanten gezond kunnen groeien en zijn ze elk jaar opnieuw mooi groen.

Wanneer het voorjaar van start gaat, is het ook belangrijk dat de waterkwaliteit en de bodem worden nagekeken zodat het zwemgedeelte veilig is voor zwemmers. Algen kunnen de bodem bijvoorbeeld erg glad maken.

Verder hebben je vissen vanaf nu opnieuw meer voeding nodig.

Advies nodig? Wij helpen je graag!