Wat doe ik aan algen in mijn zwemvijver?

Algen kunnen je mooie zwemvijver ontsieren. Ze maken het water troebel en nemen heel wat voeding van de andere levende organismen in je vijver weg. Maar hoe kan je algen vermijden?

Het probleem ontstaat vaak bij nieuwe zwemvijvers, waar jonge waterplanten nog niet in staat zijn om alle voeding uit de vijver te verwerken. Algen, die standaard in kleine hoeveelheden in een vijver aanwezig zijn, voeden zich rijkelijk met dit overschot en omdat ze sneller groeien dan de jonge waterplantjes, zullen ze snel een negatieve invloed hebben. Je planten stoppen dan met groeien omdat ze een voedingstekort hebben.

Algengroei is nooit 100% tegen te gaan, maar je kan het wel beperken door bijvoorbeeld meer waterplanten te plaatsen. Ze zorgen ervoor dat er minder voeding overblijft in de vijver. Zorg ook dat je de filter en de vijver zelf regelmatig schoonmaakt, verwijder bladeren, vuil en draadalgen zo snel mogelijk. Heb je vissen, dan is het belangrijk om hen de juiste hoeveelheid voeding te geven. Kijk of ze het meteen opeten zodat er geen restanten in de vijver blijven drijven. 

Is de algengroei al te ver gevorderd? Controleer dan de waterkwaliteit (zuurtegraad, waterhardheid) en zorg voor een gepaste bijsturing. Wij adviseren je hierin graag!