Mijn zwemvijver winterklaar maken

In het najaar is het belangrijk om je zwemvijver winterklaar te maken. Start voor de periode dat het echt koud wordt om het belangrijkste onderhoud te doen. Zo zal je vijver goed voorbereid de winter kunnen doorkomen. Ook stoor je de vissen dan niet tijdens de winter (hun rustperiode).

Snoeien is over het algemeen niet nodig in het najaar, zo behoudt je vijver een mooie structuur. Enkel de lissen knip je best af, omdat ze in het voorjaar al snel beginnen schieten. Verwijder wel droge en afgestorven plantendelen. 

In de herfst zal je vijver het meest last hebben van bladval, wat ervoor kan zorgen dat hij erg vuil wordt. Pak dit dus op tijd aan door bladeren aan de oppervlakte te verwijderen met een schepnet. Reinig ook de bodem en wanden goed, want opgestapelde bladeren op de bodem vormen een sliblaag, dit is een voedingsbron voor algen. Als je veel bomen rond je vijver hebt staan, kan een afdeknet nuttig zijn totdat de meeste bladeren gevallen zijn.

Controleer ook de waterhardheid en behandel eventueel om deze op peil te houden. Doordat er tijdens de herfst en winter veel regen in de vijver terechtkomt, kan het water namelijk te zacht worden, wat slecht is voor de groei van zuurstofplanten.

De pomp schakel je best niet uit, ze zorgt voor zuurstof en beweging, ook tijdens de winter, waardoor het ecologisch systeem van je vijver optimaal blijft. 

Advies nodig? Wij helpen je graag!